Home > Ingezonden stukken > Archief 3

Archief 3

Van: Marjolein Meenhuis [marjoleinmeenhuis@hotmail.com]
Verzonden: vrijdag 22 augustus 2014 15:47
Aan: info@kanomaatje.nl
Onderwerp: Mecklenburgische Seenplatte

 

Kanotocht in de Mecklenburgische Seenplatte 2014

Dit jaar was aan ons, als nieuwelingen, de taak geboden iets te vertellen over de 6-daagse kanotocht in de Mecklenburgische Seeenplatze. De vakantiegangers die bij dit avontuur aanwezig waren, zijn Geertje, Lotte, Bart, Daniel, Marco, Anton, Remko, Maartje en Marjolein.

De Canadese kano’s die we ter beschikking hadden, zijn opgesomd de Matumba, de Kamei, Yoho 1, Yoho 2 en de Banaan.

Anton, onze goed georganiseerde man, had voor ons de route naar de eerste camping via de mail verspreid. We reisden met twee auto’s.

Onderweg naar de eerste camping was het al aardig donker geworden en hadden we helaas het bordje gemist van de bedoelde camping. We belandden bij het scoutingkinderkamp.Smile  We baanden ons een weg door de wigwams en vonden dicht bij het water een plekje voor de tent waar we onze eerste nacht doorbrachten.

Onze eerste vaardag begonnen we bepakt en bezakt met stralend weer in de Schwarzer See. Hier begon onze eerste kano-ervaring om de juiste slagen onder de knie te krijgen. Anton verspreidde de termen zoals de boogslag, de werkslag, de J-slag, de roerslag en de Duffekslag. Na wat kanoslagen kreeg ook Marjolein de voorbeelden onder ogen te zien en leerde ze haar spierpijnslagen snel af. Geweldig was om gebruik te maken van de waterbestendige camera’s. Marjolein tuinde gewoonweg in deze grappen van Anton.

Na een aantal bewogen kilometers konden we even rusten op een steiger. Vanaf deze plek werden er bommetjes gemaakt door Geertje en Marco.

Na de lunch zetten we ons weer in beweging en kwamen we al peddelend in het dorpje Mirow. Hier meerden we af voor een lekkere ‘lachsforel’ en een koel drankje. Vlak na Mirow zagen we onze tweede camping. Marco en Anton inspecteerden de plek die ons toegewezen werd. Goed bevonden raapten we de dennenappels van de plek waar we de tent opzetten. Tegen etenstijd genoten we van de heerlijke paprika’s met crème fraiche, zalm en kip en penne. Een grote regenbui dreef ons allen de tent in voor de nacht.

Echt wakker werden we van gebakken ei en knisperend spek in de koekenpan. De koffie werd daarbij ook nog eens primitief door een filter in een kan gezet, echt heerlijk!

De tweede vaardag voeren we richting de Müritz. Dit is het grootste meer van dit gebied. Onderweg stopten we bij een Stube voor een drankje.

Het overdragen kostte ons de nodige inspanning. We verbaasden ons soms over wat we allemaal wel niet bij ons hadden. Met een handige tweewieler brachten we de eerste kano naar de andere kant van de viaduct. Door iets verder te kijken maakten we het ons nog gemakkelijker door gebruik te maken van een boottrolley. Het was nog een klein stukje varen naar de volgende camping aan de Müritz. Met vermoeide gezichten kregen we het slechte nieuws te horen dat er geen plek meer was. Dat lieten we niet zomaar op ons zitten. Door zelf maar op zoek te gaan, zagen we toch echt nog wel een plekje op de camping en maakten we onze eigen pommes frites creatief in de wok. Die avond en de daaropvolgende avonden bleek de tap gevuld met rode wijn favoriet te zijn bij Bart en Anton.

De volgende dag begon het echte kanovakwerk.

In vol ornaat, dat wil zeggen met spatzeil, anorak en zwemvest aan, maakten we de overtocht richting Rechlin. We kregen in de smiezen dat het beter was om haaks op de golven te peddelen. De onervaren Remko had die dag geluk door in de kano van Marco te zitten, want deze kano was het meest koersvast. Maartje werd steeds meer bedreven in de kano’s en kroop steeds vaker achter in de kano. Vlak voor aankomst verloor Marco spijtig zijn cowboyhoed in het water. Er was geen redden meer aan.

In Rechlin maakten we ieder voor zich gebruik van de luxe douche en plaatsten we de kano’s zij aan zij op de wal. De gepassioneerde Hafenmeister hielp ons daarbij. In vergelijking met de voorgaande campingplaatsen ervoeren we dat dit toch wel de meest winderige plek was.

Ons voornemen was om de volgende dag op tijd te vertrekken richting Buchholz. We kunnen zeggen dat we hier wel in geslaagd zijn. Na een korte regenbui konden we voor de laatste nacht de tent weer opzetten. Tijdens het eten bestelde een ieder een pannenkoek bij Daniël. Deze pannenkoeken werden rijkelijk gevuld naar keuze met ui, kaas, spek en paprika. Als bijgerecht schepten we Griekse salade op. De laatste avond werd ingevuld met verwennende massages en Daniël’s kampvuur.

De wekker ging voor ons allemaal af om 08.00 uur en na een ontbijt gingen we uiteindelijk om 11.00 uur weg naar onze eindplek. De tocht kostte ons gemiddeld 3 uur. Het laatste deel van de tocht passeerden we een idyllisch stukje á la Giethoorn.

Hiermee was onze kanotocht tot een einde gebracht op de Langhagensee.

We willen jullie bij deze nog hartelijk bedanken voor de goede zorgen en organisatie!

Groeten, Remko en Marjolein.