Home > Column Geertje > Aflevering 8

Aflevering 8

 

Net even de voorlaatste column doorgelezen, die sloot ik af met de belofte om niet te lang te wachten voor de volgende update. Nou dat voornemen is niet helemaal geslaagd. Het lijkt vroeger wel, toen ik als jong meisje een dagboek bijhield.

Ook dit keer betekent dat niet dat er niets is gebeurd op kayak en kano-gebied. Ik zal niet elke tocht benoemen, maar er zijn toch wel wat memorabele momenten geweest sinds de vorige column.

Om te beginnen hebben Maartje, Lotte en Marit met ons mee geoefend in kayakjes op het Rutbeek en op een stroomversnelling op de Vechte. Dit alles met als doel om in november 2011 mee te gaan naar de Ardennen. En alledrie waren ze zo dapper om mee te gaan. Ontzettend gezellig. Helaas was het Ardennenweekend van november 2011 het meest teleurstellend voor mij tot nu toe op vaargebied, het was namelijk verschrikkelijk droog waardoor we nergens konden en mochten varen. Uiteindelijk is het op zaterdag gelukt om, na een heel eind rijden, op een beek terecht te komen waar water in zat. Het was alleen niet zo heel spannend. Het begin overigens wel, gelijk een glijbaantje naast een stuw. Helaas resulteerde dit in een zwembeurt voor Marit door een stuurfoutje, zo jammer want we waren nog maar net onderweg... De rest van het weekend hebben we niet kunnen varen helaas. Geen mooi begin dus van een nieuwe hobby voor de meiden.

In maart gingen ze allemaal om verschillende redenen niet mee en was ik dus weer alleen met de mannen. Het varen is wel even leuk hoor! Maar ik mis toch een stukje gezelligheid. Maar dat kan natuurlijk ook door de generatiekloof komen ;-)

 

Afgelopen vrijdagavond was de beurt aan de jaarlijkse 'korte' nachttocht. Vergis je niet, dat korte staat dus voor de korte nacht, niet een korte tocht. Die vergissing heb ik ooit gemaakt, maar dat kun je in een eerdere column lezen. Speciaal voor mij, denk ik, werd er uitgeweken naar een andere beek dan het Almelo-Nordhorn kanaal. De beste beslissing ooit!! Of toch niet... Hoe dan ook heb ik iets mogen aanschouwen dat ik niet vaak zie. De Vecht is een mooie vlakke beek, maar er zitten ook een paar stroomversnellingen in, dat merkten we vooral toen het donker was.

 

Om een uur of 8 zaten we ongeveer op het water, nog even een flinke bui en gelijk de laatste bui voor die tocht. Toen op weg, Anton en Marco samen in de Matumba, ik alleen in de Yoho 1 van Anton. Het ging niet erg snel, maar het ging. Om ongeveer half 11 stopten we voor een (Irish) koffie, waarna het toch al bijna donker was. Ik wilde perse ook in het donker varen, dus we deden onze olielampjes aan en gingen weer het water op. Wat een prachtige ervaring! De vleermuizen vlogen in grote getalen vlak over het water voor de boot. Op de kade waren schimmen te zien van paarden die zich afvroegen wat er op het water gebeurde. Anton en Marco die voeren een stukje voor dus ik keek naar een lichtje. Het was helder op een paar wolkjes na, dus ik zat echt te genieten!

Ineens wat onrust, het lampje waar ik steeds naar keek dat kiepelde om naar rechts, ik hoorde water stromen. Ik zag Anton en Marco in het water staan tot aan hun middel, met allebei een hand op de Matumba. Ik hoorde Anton zeggen "even kijken hoe Geertje het ervan afbrengt". Ze waarschuwden me voor een dikke steen, maar ik voer er langs. Marco en Anton waren omgegaan, ze hadden de steen niet gezien. Terwijl ik een keerwater opzocht heb ik toch wel even hartelijk gelachen, zoiets is toch een bijzondere gebeurtenis!

Toen alle water weer uit de boot was en de bagage er weer in zijn we verder gaan varen. Toch wel een beetje spannend met die ervaring in je achterhoofd. Bij een volgende stroomversnelling zijn we uit de boot gestapt en ben ik na het uitstappen nog even goed nat geworden. Dus alledrie doorweekt hebben we een plekje opgezocht, tarp opgezet, vuurtje gemaakt, warme kleren aan (voor zover deze nog droog waren) en wat gegeten en gedronken. Zaterdag hebben we nog een stukje gevaren bij heerlijk weer!! Het was een mooie avond, nacht en ochtend!!

Geertje Peeters  24-06-2012